Gambia ligt in West-Afrika. Met een oppervlakte van 11.300 km2 is het land ongeveer 1/5 van Nederland en België samen. Het land is eigenlijk een strook land aan weerszijden van de gelijknamige rivier, nauwelijks breder dan maximaal 35 km, behalve de kuststrook, waar het tot 70 km haalt. Vanaf de Atlantische Oceaan tot in het binnenland is de afstand wel 320 km hemelsbreed. Het land wordt aan drie zijden ingesloten door Senegal.
Het landschap is licht glooiend, zonder echte heuvels. Het klimaat is sub-tropisch,met een droog (half oktober tot half juni) en een nat seizoen (half juni tot half oktober), zodat er van alles groeit en bloeit.
Vooral de kokospalmen, de grillige mahonieboom en de kaarsrechte stam en grote bladeren van de teakboom zijn opvallend aanwezig. Overal zult u de cashew-struiken aantreffen.
Het meest tot de verbeelding spreekt echter de apenbroodboom, baobab genoemd. Nabij de hoofdstad Banjul is aan de zuidoever van de rivier een groot mangrove-moeras. Met meer dan 530 verschillende soorten vogels is het een waar paradijs met vaak zeer opvallende en totaal onbekende soorten. Verder zijn er apen, slangen en antilopensoorten, wilde zwijnen en reuzenhagedissen. In de rivier leven diverse schildpadden, hagedissoorten, dolfijnen, water-slangen, nijlpaarden en naast krokodillen nog de meest exotische vissoorten, waarvan er enkele zeer zeldzaam zijn.
Het land is vruchtbaar en rijk aan pinda’s, cashewnoten, en vruchten als bananen, mango’s, meloenen en citrusvruchten. Men verbouwd er couscous, rijst en (zeer weinig) groenten, zoals koolsoorten, wat maïs en tomaten en komkommer. Het meeste voedsel voor de toeristen wordt echter ingevoerd. In de gerechten wordt veelal kip, vis en pinda verwerkt. Bier (Julbrew) en frisdranken zijn naast water in flessen volop verkrijgbaar.
Met zo’n 1,6 miljoen inwoners is de bevolkingsdichtheid ongeveer 146 inwoners per km2. en is Gambia één van de dichtstbevolkte landen van Afrika. De meeste Gambianen wonen in de kuststreek, met name in de grote steden. Alhoewel Banjul (50.000 inw.) gelegen aan de monding van de rivier de hoofdstad is, is de handel en industrie geconcentreerd rond de plaats Serrekunda, die met een inwonertal van zo’n 200.000 de grootste plaats is.
De bevolking bestaat uit verschillende etnische stammen, waarvan de Mandinka (44%) de grootste groep is. Daarnaast zijn er Fullah (18%), Wolof (12%), Jola (7%), Serahuli (7%), Serer (2%), Aku (1%) en Manjago (1%). De 1000 à 1200 Libanezen in Gambia hebben hoofdzakelijk de handelszaken in handen. Naast de stamtalen spreekt men er tussen de stammen onderling en vanwege de koloniale overheersing, officiëel, Engels.
Sinds de onafhankelijkheid in 1965 van de Engelsen is Gambia een presidentiële republiek, met een eigen munteenheid, de Dalasi (€ 1,- is ca. 35 tot 40 GMD). U kunt in Gambia nog niet “pinnen” of geld opnemen uit de automaat. Overal zijn wisselkantoren, de openingstijden, ook van de winkels (en supermarkten) zijn sterk variërend.
Het land is overwegend islamitisch (ca. 90%), de overige (10%) behoort met name tot de anglicaanse of rooms-katholieke kerk. Een groot deel is streng religieus, maar brengt dit niet duidelijk tot uiting. De zondag is vanuit het koloniale verleden als rustdag aangenomen, maar de vrijdag blijft de (islamitische) heilige dag naast ook de islamitische feestdagen.
In de dagelijkse praktijk moet u rekening houden met een aantal voor ons normale zaken, die in Gambia anders zijn: een slecht openbaar vervoer (geen trein, geen dienstregelingen), maar een overvloed aan taxi’s, groene ( door overheid gecontroleerd) en gele (vrije).
Overal is vrij te fotograferen, maar houdt rekening met de religieuze achtergrond. Het is beter eerst even te vragen of het mag. Kinderen vinden het altijd prachtig en kijken graag mee.
Er is stroom (220V) maar niet overal, m.n. in het binnenland niet.
Het is aan te bevelen om vooraf vaccinaties te regelen tegen hepatitis A, DTP en gele koorts en om malariatabletten mee en in te nemen.
In Gambia is het 1 uur in de winter en 2 uur in de zomer vroeger dan in Nederland.
Voor het reizen dient u te beschikken over een minstens een half jaar geldig paspoort.
Zaken doen in Gambia is onderhandelen over de prijs. Die begint vaak 2 a 3 maal te hoog.
Het bestuur wenst u veel genoegen tijdens uw bezoek aan dit wondervolle land.
De Stichting verzorgd ook “verkenningsreizen”, zie onder “acties/ verkenningsreizen”.